OM SIBIRISK KATT

 

Den sibiriska katten är en kraftig och muskulös katt med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

 

Huvudet är kort och trubbigt kilformat med en bred och lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och mediumlång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop. I profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. Ögonen är något snedställda, stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar.

 

Sibirisk katt skall ha mycket tät päls som är relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är lång med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.

 

Ursprung

 

Den aktiva invandringen av olika sorters nationaliteter till Sibirien från Ryssland startade i slutet av 1700-talet. Dessa invandrare förde med sig det populära husdjuret katten till Sibirien. De korthåriga katterna fick det svårt att vistas utomhus i det hårda och kalla klimatet och därför premierades långhåriga mutationer.Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls och livet i naturen formade katterna till perfekta jägare.

 

Nuläget

 

Rasen har funnits i Sverige sedan år 2000 (då det fanns 10 st katter) och den första kullen här föddes år 2001. År 2007 registrerades ca 375 st kattungar och antalet registrerade katter stiger för varje år. Kattungar och uppfödare har ökat kraftigt. Rasen är ny men naturlig och har semilånghårspäls. Vissa allergiker klarar sibiriska katter bättre än andra kattraser. År 2008 har 39 st hanar används på 125 honor.

 

(HCM-problematiken (Hypertrofisk Cardiomyopati) finns hos sibiriska katter som hos flera andra raser. Hypertrofisk betyder tillväxt/förtjockning och är den vanligaste hjärtmuskeldefekten bland katter. Det är en livshotande sjukdom som är ärftlig och hos sibiriska katter finns ett hälsoprogram som följer Maine Coon-kattens hälsoprogram. Om hälsoprogrammet finns att läsa på Säsk:s sida, under rubriken "Avel och Hälsa".)

 

Temperament

 

Den sibiriska katten är intelligent, lättlärd, väldigt social och vill gärna vara i närheten av sin matte/husse/familj i alla lägen. Den är smidig, tycker om att ligga högt och därför är höga klösmöbler ett bra alternativ, både när det gäller att vässa klor och för att katten inte ska vistas på hyllor etc. Som ungkatt är den väldigt livlig och lugnar ner sig med åldern men alla sorters jaktlekar uppskattas även av en äldre sibir.