Att köpa katt av mig

- när kattungarna är 4-5 veckor, tar jag emot besök av intresserade. Innan dess kan ingen kattunge bokas endast genom de bilder vi lägger ut.

 

- du som ringer/mailar angående intresse för en kattunge måste vara över 18 år. Ta gärna kontakt genom telefonsamtal eller mail med en presentation av dig/er.

 

- jag säljer inte mina kattungar som utekatter, dvs katter som strövar ute fritt. Det går att lösa utevistelsen med promenader i sele, innätad balkong/altan, kattgård etc.

 

- det är helt och fullt tillåtet att besöka flera uppfödare och jag ser det som seriöst. Var då ärlig med detta och be inte att en speciell kattunge "hålls" på utan att sedan meddela mig att en annan kattunge redan är tingad på annat håll. Ärlighet varar längst.

 

- då vi bokat in en tid för besök, så har jag full förståelse för att det kan uppkomma förhinder. Vi är inte mer än människor. Meddela mig då detta, antingen via mail eller telefon.

 

- tingning av en kattunge sker vid besöket, då ett tingningsavtal skrivs och tingningsavgiften på 2000 kr läggs.

 

En kattunge från oss kostar 10 000 kr.

 

- om inga hinder föreligger kan en hona och en hane gå vidare i avel ur varje kull. Om vi kommer överens om att en hona ska gå i avel och kattungeköparen är ny med rasen sibirisk katt, ger jag min fulla support och mitt fulla stöd när det gäller tester, parning, dräktighet, förlossning, kattungeförsäljning, registrering och allt annat som hör till. En katthona som köps som sällskap ska då alltså inte "tas en kull" på.

 

Att "ta en kull" för skojs skull innebär ett väldigt ansvar för rasen, för all framtid (även framtida tester för honkatten) och kattungeköparna (framtida support). Det kan också bli olyckligt för den som köpt en kattunge ur kullen som är avsedd att gå i avel eftersom det blir för många ur samma linjer som går vidare. Om du, trots allt, tänker ta en kull på en kattunge som är köpt som sällskap :

 

- bör du vara insatt i rasen och olika linjer gällande sjukdomar etc. Du har ett ansvar gentemot rasen.

 

Ett måste är förstås alla tester som måste göras innan parning.

 

Du bör veta om de behov en dräktig hona har.

 

Du måste vara så pass insatt att du är medveten om när något har gått fel vid en förlossning och när en födande hona behöver åka in till veterinär för eventuellt kejsarsnitt.

 

Ett måste är att ha en ordentlig buffert inför förlossningen. Ett kejsarsnitt på "obekväm arbetstid" kan kosta ca 15 000 kr eller mer och det är inte alltid det kan direktregleras. Merkostnader tillkommer med tanke på den tid du måste vara hemma från ditt arbete och vill det sig illa, kan du behöva stödmata varje kattunge varannan timme i några veckors tid, vilket innebär ytterligare frånvaro från arbetet.

 

Mycket kan hända under en förlossning och även med växande kattungar. Se till att ha kunskap om allt detta.

 

Du blir efter kullens flytt ansvarig gentemot kattungeköparna med att ge dem support och kunskap under kattens hela liv och samtidigt blir du väldigt varse om att uppfödning av kattungar knappast är en ekonomisk vinst.